I en tid med en ny virkelighed med efterdønninger af coronakrisen og krig i Ukraine, der skubber til den internationale økonomi, er der rigeligt at bekymre sig om.

Er vi på vej i en finanskrise på grund af amerikanske banker under pres? ”Nej” siger eksperter – det er ikke en krise, som vi kender den fra 2008. Kan vi tro på dem? Hvad betyder det for os? Og er der noget, vi ikke kan gennemskue konsekvensen af? I en tid med høj inflation, høje energipriser, store virksomheder, der varsler massefyringer – hvad betyder det så for mig, og er min virksomhed truet? 

Der er nok at forholde sig til. Og det har ikke nødvendigvis noget med hinanden at gøre – og måske har det slet ikke indflydelse på din virksomhed. Alligevel kan der hurtigt sprede sig en uro om usikre tider. 

En historie bliver hurtigt selvforstærkende, når de genfortælles og står uimodsagt. 

Problemet er, at man ikke kan fortælle, hvad sandheden er i forhold til den internationale økonomi, konsekvenser af krigen og betydningen på aktiemarkedet. Man kender ikke konsekvenserne. Man kan ikke sige hvilke modeller, der virker, fordi udgangspunktet er anderledes. 

Når gruppemyter breder sig, tapper det energi i dit team – og det smitter.  

Det er vigtigt ikke at undervurdere vigtigheden af, at du som leder tager hånd om aktuelle nyheder og oversætter det i forhold til jeres virksomhed og dit ledelsesrum – også selv om det ikke umiddelbart har noget med jer at gøre. 

At negligere bekymringer er det værste, vi kan gøre som ledere. Husk på, at du ofte er bedre informeret qua de møder og de sammenhænge, du færdes i. Det kan også være at dine private vilkår er anderledes end din medarbejders. 

Det bør du gøre som leder

  • At anvende værktøjerne fra krisekommunikation i din interne kommunikation (også selvom virksomheden ikke står i en krise) – vær på forkant! 
  • Hvis der er uro på gangene og meget snak hen over frokostbordene afledt af en aktuel nyhedsstrøm, SKAL du reagere. 
  • Hvad betyder det for jeres virksomhed? Fortæl det, du ved og kan sige. Lad være med at gætte! Så starter du bare en ny myte. 
  • Adressér de emner, du ikke har svar på – og garantér at vende tilbage, når og hvis der er ny og mere præcis viden til rådighed. 

Bekymring og myter dræner energi. Tryghed frisætter energi. Vær foran bolden. 

Kontakt os her.